Nože na kulato

09.10.2023

Tento týden bych chtěl krátce vysvětlit některé designy svých kuchyňských nožů, které tak docela neodpovídají tradiční představě toho, jak by měl nůž vypadat. Konkrétně jde o kuchyňské nože se zakulacenou špičkou.

Tyto tři nože mají v podstatě stejný design, hlavní rozdíl je geometrie hrotu. Vlevo nůž velmi špičatý, vpravo zakulacený a uprostřed něco mezi. Kdysi jsem se setkal z domněnkou, že nože s kulatou špičkou jsem vyrobil omylem, nebo z nedostatku dovednost, což není pravda, jedná se o záměr.

Pro středně velké a velké nože se jedná z funkčního hlediska o v podstatě takřka irelevantní záležitost – jak často opravdu potřebujete špičku u velkého nože? Japonské Santoku je víceméně univerzální kuchyňský nůž a špičku má zakulacenou. Čínské Cai Dao je dokonce hranaté a přesto je používané velmi podobně jako evropské špičaté Chef nože. V době, kdy málokdo potřebuje kuchat či stahovat zvěř je hrot používán velmi málo, a na propichování avokád či vykrajování oček z brambor, kde je špička skutečně potřeba, je lepší nůž s krátkou čepelí. Prostě velký nůž bez špičky je pro většinu prací stejně dobrý jako nůž se špičkou. Já takové nože už používám leta a nemohu si stěžovat.

A tak důvody proč jsem se rozhodl zavést do svého repertoáru nože se zakulacnou špičkou jsou dva. Ten první je, že se mi líbí. Ten druhý je bezpečnost.

Přesné statistiky se mi nepodařilo najít, ale na celém světě lidem padají z věci z rukou, včetně kuchyňských nožů. A občas se tak stane, že dotyčný nůž dopadne na nohu, špičkou napřed. Mně osobně se to sice ještě nestalo, ale už jsem měl pár těsných minutí a online jde najít příhody lidí, kterým se minout nepoštěstilo. A když jsem byl malý, mojí matce se to stalo několikrát rovněž, a i když ani ona si nohu nepropíchla, stala se jí párkrát druhá věc, k níž pád nože špičkou dolů může vést – špička se ulomila. To jí ovšem nikterak nebránilo v tom dotyčné nože nadále používat a jeden z nich slouží dodnes na krájení chleba.

Druhé riziko hrotu nože je ještě větší a rovněž se k němu váže vzpomínka z dětství. Nepamatuji si přesně svůj věk, ale hlavou jsem sahal tak těsně nad hranu kuchyňské linky. A jednoho dne když máma vařila a já se jí pletl pod nohy, otočila se od linky s nožem v ruce a hrotem narazila do mého krku. Bez zranění jsem vyvázl ze dvou důvodů. Ten první byl, že máma o mě věděla a pohybovala se přeci jen trochu opatrněji, takže byla schopná zastavit a nůž tak do mě jen lehce štouchl. A druhý byl, že zrovna držela jeden z těch nožů, u nějž dříve nechtěně ulomila špičku. A bohužel si pamatuji, že jsem v minulosti četl podobný příběh s tragickým koncem. A to mne inspirovalo k výrobě nožů s kulatou špičkou.

Takže do domácností s dětmi, a do kuchyní s tvrdou podlahou, je dle mého lepší mít nože se zaokrouhlenou špičkou. Ovšem jsem si vědom, že v tomto ohledu tak trochu plavu proti proudu, a tak i v mém repertoáru kuchyňských nožů převažují špičaté.