Kuchyňská prkénka - část 16

03.02.2025

Na bubnové brusce jsem musel provést pár menších zlepšováků.

První spočíval v tom, že jsem na šroub pro regulaci výšky sklopného stolu přidělal kolečko z dřevotřísky rozdělené na 12 dílků. To mi umožňuje přesnější kontrolu zvedání stolu a usnadňuje jeho zvedání o jenom malé krůčky – celá otáčka je circa 0,9 mm, takže jeden dílek je circa 0,075 mm.

Druhý zlepšovák je i oprava. Na fotu je vidět, že povrch základní desky brusky se dost obrousil uprostřed a pod brusným válcem. Použitá dřevotříska bohužel byla toho nejlevnějšího typu, bez tvrdé povrchové úpravy. Hledal jsem už dlouho, jak povrch zlepšit, ale bohužel jsem nemohl koupit nic použitelného v potřebném množství. Všechny vhodné materiály se prodávají pouze v obrovských kusech nebo v celých baleních za několik tisíc korun.

Našel jsem ale ve své kůlně stará prkna, na nichž byla nalepena tenká deska z bakelitu. Šlo ji poměrně snadno sloupnout, ale bohužel nebyla správné šířky – pouhých 20 cm, místo potřebných 30. Takže jsem flexou uřízl jeden 20 cm široký pruh doprostřed a dva 10 cm pruhy pro okraje.

Pruhy jsem na stůl nalepil polyuretanovým lepidlem a v průběhu zrání jsem lepidlo zatížil překližkou a cihlami. V důsledku používání proužků není výsledek ideální, ale je lepší a odolnější proti otěru než původní povrch.

Včera jsem dokončil třetí dávku prkének z jatoby. A protože bubnová bruska nezanechávala úplně ideální povrchovou úpravu, koupil jsem si oscilační brusku. Bubnová bruska i při neljepší péči přeci jen zanechávala na povrchu mírné vlnky a proužky, které po aplikaci oleje byly pod určitým úhlem vidět. Oscilační bruska je ideální nástroj na to tyto drobné vady "rozehnat" a dát povrchu finální úpravu před aplikací oleje.

Původně jsem plánoval udělat čtvrtou dávku prkének čistě z jatoby, ale už mne to trochu nudí, takže jsem se rozhodl pro čtvrtou dávku věci trošku zpestřit. O tom příště.