Kuchyňská prkénka - část 12

30.12.2024

Dnes jen malá zajímavost o materiálu, z něhož momentálně vyrábím kuchyňská prkénka.

Jatoba je jedno z nejtvrdších dřev na světě. Běžně se udává, že je dvakrát tvrdší než dub, čemuž nemám žádný problém uvěřit. Je extrémně obtížné jej řezat a hoblovat. Ubírat materiál na pásové brusce jde s pomalu jedoucím pásem, ale při broušení napříč vláknem se i nový pás poměrně rychle ztupí a začne dřevo pálit.

Jeden z důvodů pro tyto vlastnosti je vidět na této fotografii. Toto je čerstvě uříznutý hranol, ale dřevo vypadá, jako kdyby na něm byly fleky zaschlého lepidla. Nicméně nejedná se o lepidlo, ale o depozit oxidu křemičitého. Jatoba je tak doslova částečně kámen.

Příští týden bud zase psát trošku o výrobním procesu.