Kuchyňská prkénka - část 1
Před pár lety jsem koupil paletu odřezků tvrdého dřeva z výroby nábytku jako palivové dřevo. Podle popisu to měla být směs dřeva jatoby a akátu. Čekal jsem, že většina bude akát a doufal jsem, že tam bude alespoň pár pěkných kousků jatoby na rukojeti nožů. A třeba i na nějaký ten stojan, když se poštěstí.
Po
otevření prvního pytle bylo jasné, že je tam více než jen pár
pěkných kousků. Něco bylo skutečně tak akorát na spálení,
ale velké množství byly kusy dostatečně velké a zdravé.
Současně jsem při třídění zjistil, že je ve směsi ještě
třetí druh tvrdého tropického dřeva – garapa.
Trvalo
mi hodně dlouho, než jsem to dřevo roztřídil podle druhů a na
použitelné vs. nepoužitelné. Nepoužitelné mi vytápělo dům
několik dní, použitelné je od té doby pěkně srovnané v kůlně,
v suchu a v závětří.
A
je toho tolik, že bych z nich mohl vyrábět rukojeti nožů do
konce života a stejně bych to všechno nespotřeboval. Už jsem
vyrobil několik nožů, dokonce i sad nožů i se stojany (viz webshop –
click –
click – click –
) a dřevo prakticky neubylo.
Takže jsem se rozhodl minimálně z části udělat kuchyňská prkénka. Příští týden dokončím prvních sedm kusů a ty pak půjdou do různých testovacích laboratoří (=kuchyní) v rámci rodiny. A výroba prkének, a možná i samotných stojanů na nože, bude projekt pro tuto zimu. Potřebuji uvolnit místo v kůlně.