Kuchyňská prkénka - část 1

07.10.2024

Před pár lety jsem koupil paletu odřezků tvrdého dřeva z výroby nábytku jako palivové dřevo. Podle popisu to měla být směs dřeva jatoby a akátu. Čekal jsem, že většina bude akát a doufal jsem, že tam bude alespoň pár pěkných kousků jatoby na rukojeti nožů. A třeba i na nějaký ten stojan, když se poštěstí.

Po otevření prvního pytle bylo jasné, že je tam více než jen pár pěkných kousků. Něco bylo skutečně tak akorát na spálení, ale velké množství byly kusy dostatečně velké a zdravé. Současně jsem při třídění zjistil, že je ve směsi ještě třetí druh tvrdého tropického dřeva – garapa.

Trvalo mi hodně dlouho, než jsem to dřevo roztřídil podle druhů a na použitelné vs. nepoužitelné. Nepoužitelné mi vytápělo dům několik dní, použitelné je od té doby pěkně srovnané v kůlně, v suchu a v závětří.

A je toho tolik, že bych z nich mohl vyrábět rukojeti nožů do konce života a stejně bych to všechno nespotřeboval. Už jsem vyrobil několik nožů, dokonce i sad nožů i se stojany (viz webshop – click click click – ) a dřevo prakticky neubylo.

Takže jsem se rozhodl minimálně z části udělat kuchyňská prkénka. Příští týden dokončím prvních sedm kusů a ty pak půjdou do různých testovacích laboratoří (=kuchyní) v rámci rodiny. A výroba prkének, a možná i samotných stojanů na nože, bude projekt pro tuto zimu. Potřebuji uvolnit místo v kůlně.